Beállhatunk egy mamut mellé az állatkertben

Forrás: BAMA

Az országban egyedülálló módon, virtuális, háromdimenziós modellek segítségével találkozhatnak a Pécsi Állatkert látogatói a Kárpát-medencében évmilliókkal ezelőtt élt őslényekkel. Pénteken került bemutatásra az állatkert új, ARcheoZoo elnevezésű alkalmazása, amely telefonunk kameráján keresztül repít minket vissza az időben.

A Pécsi Állatkertben épp két hónapja mutatták be azt, az állatkert ötlete és megbízása alapján fejlesztett alkalmazást, amely a felhasználókat egy virtuális valóság megjelenítésére alkalmas szemüvegen keresztül évmilliókkal vezeti vissza a földtörténeti korokban, most egy újabb, mindenki számára ingyenesen elérhető applikációt állítottak üzembe.

A látogatók az állatkert főépületében elérhető wifi-kapcsolaton keresztül saját mobilkészülékükre tudják letölteni az alkalmazást, ehhez QR kód, illetve rövid útmutató áll rendelkezésükre. A pár perces előkészület után már minden készen áll a virtuális időutazásra. Az alkalmazásban található jelbeolvasót a 4,5 hektáros park különböző területein elhelyezett 12 darab látványos markerek egyikére irányítva a telefon által megjelenített hátlapi kameraképben megjelenik a Kárpát-medencében már évmilliók óta kihalt, de egykor a szárazföldet és levegőt uraló őslény animált, háromdimenziós modellje. A megjelent őslényt a szemlélődő körbe is járthatja. Azonban nem csak nézni, de tanulni is lehet az alkalmazás segítségével. Minden egyes állathoz hang és szöveges anyag is tartozik, amely

Az alkalmazás bemutatása során Siptár Dávid a Pécsi Állatkert igazgatója kiemelte: az állatkert szerepe mára megváltozott. Nem csak bemutatjuk a természet gazdagságát és hívjuk fel a figyelmet ennek megóvására, de természettudományos szempontból is kiemelkedő ismeretanyagot kívánunk közvetíteni. – Ehhez olyan módszereket alkalmazunk, amelyek megfelelnek a jelen kor kihívásainak, elérik azt az ingerküszöböt, amely a fiatalokban az informatika és új technológiák hatására kialakult – mondta el az állatkert vezetője.

A bemutató során Varga Tamás, a pályázat szakmai referense elmondta, hogy napjainkban az Augmented Reality egyre szélesebb körben terjed el az átlagfelhasználók között. Az AR egyértelmű előnye a nyomtatott vagy digitális ismeretanyagokkal szemben a 3 dimenzión alapuló valós idejű megjelenítés. Az állatkertben a látogató, mint felhasználó, testközelből figyelheti meg és tapasztalhatja meg a letűnt korok állatainak nem ritkán mellbevágó fizikai paramétereit az alkalmazás segítségével. Ennek segítségével nem csak, hogy élményszerűen szerezhetünk ismeretanyagokat, de akár 1-1 fotót is készíthetünk magunkról az állatok társaságában.

Pintér Tamás, a fejlesztő cég, a SuIT Solutions Kft. képviseletében elmondta, hogy nagyon örültek az állatkerti AR alkalmazás-fejlesztés lehetőségének, ugyanis először nyílt lehetőségük oktatási célokat szolgáló kiegészített valóságon alapuló szoftver fejlesztésére.

A munkálataival jobbára a fejlesztő cég pécsi irodájának fiatal munkatársai foglalkoztak. A feladat pont innovatív mivolta miatt sok kihívással állította szembe mind a fejlesztői, mint a tervezői oldalt, de ezek legnagyobb részét közös munkával sikerült legyőzni. Az elérhető alkalmazás megfelel a piac által támasztott követelményeknek, az élményszerű oktatásban betöltött szerepe pedig vitathatatlan. Hangsúlyozta, hogy amennyiben lehetőség van erre, a továbbiakban is szívesen foglalkoznak a jelenlegi, vagy akár új alkalmazás fejlesztésével.

A Pécsi Állatkertben azonban nem csak virtuális őslényekkel lehet találkozni. A látogatók már megtekinthetik azt a hazai leletekből kialakított bemutatót, amelyet ugyancsak a pályázat keretein belül a Janus Pannonius Múzeum hozott létre a Pécsi Állatkert aulájában. A kiállításon többek közt mamutagyarral, karfogú tigris koponyájával és komloszaurusz lábnyomokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

Az ARcheoZoo nevű alkalmazást a Pécsi Állatkert a „Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése” (EFOP-3.3.6-17-2017-00011) pályázat keretébe hozta létre. Bár az alkalmazásnak kiemelt szerepet szánnak a pályázatban megvalósuló és közel 13.000 gyermeket érintő ingyenes oktatás során nem csak a diákok, hanem minden állatkertbe ellátogató számára hasznos, izgalmas és tudományos szempontból is érdekes élményt nyújt a program.

A Mecseki Természettudományos Élményközpont Fejlesztése pályázat a Dél-Pannon Múzeumokért Közhasznú Egyesület irányításával a Pécsi Állatkert és a Janus Pannonius Múzeummal közösen valósítja meg.